Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων


Ενα πιστό και σε πραγματικές διαστάσεις ομοίωμα του περίφημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων, παρουσιάστηκε σε διάλεξη με τίτλο «O Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Αστρονομία και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου με το Σύνδεσμο Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και τη Διεπιστημονική Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων του Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διάλεξη, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φίλων του Μουσείου στην παρουσία του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, πραγματοποιήθηκε στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο.
Ο Καθηγητής Γιάννης Χ. Σειραδάκης, που θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς είπε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένας μηχανισμός με γρανάζια, πριν την εποχή που κατασκευάστηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, προσθέτοντας ότι χρειάστηκαν περισσότεροι από 16 αιώνες για να κατασκευαστεί κάποιος μηχανισμός που να συγκρίνεται με την τεχνολογική πολυπλοκότητά του.
»Γι’ αυτό ο εν λόγω αστρονομικός μηχανισμός», υπογράμμισε ο Καθηγητής Σειραδάκης, »καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γραφτούν ξανά τα βιβλία για την ιστορία και την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας της Τεχνολογίας».
»Σήμερα ξέρουμε την αλήθεια: ο Μηχανισμός ήταν ένα αστρονομικό όργανο υψηλής ακριβείας και έχει ηλικία άνω των 2100 ετών, τόνισε ο Καθηγητής Αστρονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε το 1900 μΧ, σε ένα αρχαίο ναυάγιο, κοντά στα Αντικύθηρα. Αν και σχετικά μικρός σε μέγεθος περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατόν να υπολογισθεί με μεγάλη ακρίβεια η κίνηση του Ηλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης, να προβλεφθούν ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις και να γίνουν διάφοροι πολύπλοκοι αστρονομικοί υπολογισμοί.
Ο μηχανισμός περιείχε επίσης ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης. Οι κύριες λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 2500 γράμματα του εγχειριδίου χρήσεως έχουν διαβαστεί, μετά από 2000 χρόνια, με τη χρήση εξειδικευμένων καινοτόμων μεθόδων.
Τόσο η έκθεση, όσο και η διάλεξη εντάσσονται στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης συνεργασίας του Ινστιτούτου Κύπρου με το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, σχέση την οποία χαιρέτισαν ο κ. Γιωρκάτζης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας και η Διευθύντρια του Λεβέντειου Λουκία Χατζηγαβριήλ.
Πηγή:ΚΥΠΕ
από:http://pafospress.com/?p=26458