Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...,μην υποτιμάς το κολοκυθάκι


Είναι νόστιμο, διουρητικό, αποτοξινωτικό. Το μακρόστενο, αχλαδόσχημο ή ολοστρόγγυλο κολοκυθάκι μπορεί να μην περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως άλλα λαχανικά, όμως διαθέτει:
Χαμηλές θερμίδες (100 γρ. έχουν μόλις 15 θερμίδες).

Φυτικές ίνες, κάλιο (όσο περίπου η μπανάνα), ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, λουτεΐνη (για την υγεία των ματιών), βιταμίνες C, νιασίνη (Β3) και υψηλά επίπεδα καροτενοειδών (όπως το αντιοξειδωτικό Β-καροτένιο), που μετατρέπονται μέσα στο σώμα σε βιταμίνη Α.
Την ιδιότητα να μειώνει τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, που οδηγούν σε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο (όταν καταναλώνεται συχνά). Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ακόμα ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ προστατεύει από τον κίνδυνο νόσησης από σκλήρυνση κατά πλάκας. Θεωρείται επίσης ότι μειώνει την οξείδωση της χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση, ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και την μνήμη. Κατατάσσεται στα αντικαρκινικά τρόφιμα, προστατεύοντας τα κύτταρα από μεταλλάξεις. Εκτιμάται ότι μάχεται δυναμικά τις ασθένειες και το γήρας, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.
Νοστιμιά, αν το μαγειρέψεις έξυπνα: Για να διατηρήσει όλη του τη γεύση, μην κόψεις τα κοτσάνια του και μην ξύσεις τη σάρκα του, εν ολίγοις πλύνε το καλά και μαγείρεψέ το όπως είναι στον ατμό ή σε ελάχιστο νερό.
Διουρητική δράση (περιέχει 95% νερό, άρα σε χορταίνει αμέσως). Αν μάλιστα το περιχύσεις με λαδολέμονο, είναι ό,τι πρέπει, αφού ο χυμός του λεμονιού είναι επίσης διουρητικός.
Αποτοξινωτικές χάρες: Ως αλκαλική τροφή, αντισταθμίζει το υψηλό επίπεδο οξέων στη διατροφή μας. Ηρεμεί το συκώτι και βοηθά τον μεταβολισμό του σώματος.
Χαριτωμένα, κίτρινα λουλούδια, που περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α και μπορείς να τα μαγειρέψεις ως ορεκτική λιχουδιά, γεμίζοντάς τα με ρύζι και αρωματίζοντας με δυόσμο.
Πώς διατηρείται
Τα κολοκυθάκια συντηρούνται στο συρτάρι του ψυγείου, άπλυτα μέσα σε πλαστική σακούλα, μέχρι 3 ημέρες.
Η πιο παράξενη χρήση του
Κανείς δεν φαντάζεται σε τι άλλο μπορεί να του χρησιμεύσει ένα ταπεινό κολοκύθι: Σύμφωνα με την Guardian, μια νοικοκυρά στην Montana κατόρθωσε το περασμένο φθινόπωρο να διώξει μια αρκούδα που εισέβαλε αιφνιδιαστικά στην αυλή της, πετώντας της ό,τι βρήκε μπροστά της στον πάγκο της κουζίνας: ένα μεγάλο κολοκύθι. Το βαρύ λαχανικό προσγειώθηκε στο κεφάλι του αγριεμένου ζώου, τρέποντάς το σε φυγή.
από:http://www.goldenmag.gr/archives/18131#.T0Ukl3mZCsM