Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...έτσι θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Όσα περισσότερα χρήματα βάλουν οι βασικοί μέτοχοι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόσο περισσότερο θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των ιδιωτικών τραπεζών. Αυτό είναι το σκεπτικό της ρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η τροπολογία προβλέπει ότι η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε τράπεζας θα διενεργείται είτε με κοινές μετοχές, το δικαίωμα ψήφου των οποίων θα περιορίζεται, ή με μετατρέψιμες ειδικού τύπου ομολογίες. Η μία ή η άλλη επιλογή θα αποφασίζονται ανάλογα με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κάθε τράπεζας και από το κατά πόσο η Τράπεζα της Ελλάδος θα κρίνει ότι εκάστη τράπεζα είναι βιώσιμη ή όχι.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα μπορεί να μεταβιβάσει τις μετοχές σε άλλες επιχειρήσεις που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο κράτος, ενώ το δικαίωμα αρνησικυρίας του εκπροσώπου του Ταμείου στο Διοικητικό Συμβούλιο της κάθε τράπεζας θα ενισχυθεί.

Πάντως, τα δικαιώματα ψήφου στις βιώσιμες τράπεζες θα περιορίζονται μόνο σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, αν και υπάρχει πρόβλεψη «αναβίωσης» των δικαιωμάτων ψήφου σε περιπτώσεις ουσιώδους απόκλισης εκ μέρους της τράπεζας από το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Εφόσον οι μέτοχοι συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση με ελάχιστο ποσοστό 10% θα λάβουν δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε αναλογία με το λόγο της συμμετοχής τους στην αύξηση κεφαλαίου (η τρόικα ζήτησε να μη καθορισθεί τώρα το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων πέραν του οποίου θα αλλάζει ο χαρακτήρας συμμετοχής του ΤΧΣ). Τα δικαιώματα επαναγοράς ονομάζονται «παραστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων κτήσης μετοχών» και με τον τρόπο αυτό προσφέρεται κίνητρο στους ιδιώτες επενδυτές να εξαγοράσουν τις μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εφόσον οι μέτοχοι καλύψουν το ελάχιστο ποσοστό της ανακεφαλαιοποίησης, τότε οι μετοχές που θα λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχουν διάρκεια δύο ετών με δυνατότητα παράτασης για μια ακόμη διετία. Σε περίπτωση που δεν καλύψουν οι μέτοχοι το ελάχιστο ποσοστό του 10% τότε οι μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχουν διάρκεια ως πέντε έτη. 
από:http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/309614/etsi-tha-ginei-i-anakefalaiopoiisi-ton-trapezon/