Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...φως στις συνθήκες εργοστάσιο της Foxconn


Η εκπομπή Nightline του τηλεοπτικού δικτύου ABC στην Αμερική παρουσίασε χθες ένα αφιέρωμα για τα εργοστάσια της Foxconn, μέσα από συνεντεύξεις που δόθηκαν από τους ίδιους τους εργάτες αλλά και από μάνατζερς.

Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα μεγάλος όγκος πληροφοριών για το τι πραγματικά συμβαίνει στα εργοστάσια που κατασκευάζονται τα προϊόντα της Apple, ειδικότερα μετά από τις συνεχείς αναφορές για αυτοκτονίες εργατών, και τις προσπάθειες του εργοστασίου να τις αποτρέψει. Τέτοιες πληροφορίες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, πραγματοποιήθηκε όμως μια έρευνα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν προήλθαν από μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων.

Παρακάτω συνοψίζονται οι πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη προβολή, η οποία διήρκησε περίπου 20 λεπτά. Ίσως το πιο ενδιαφέρον από τα παρακάτω να είναι η δήλωση ενός εκτελεστικού στελέχους της Foxconn, όπως φαίνεται «θα του άρεσε» εάν η Apple ζητούσε το διπλασιασμό τον μισθών των εργατών των εργοστασίων.

Απαιτούνται 141 βήματα για την παραγωγή μιας συσκευής iPhone, ενώ όλες είναι κατασκευασμένες στο χέρι.

Ο χρόνος για την παραγωγή μίας και μόνο συσκευής iPad είναι πέντε ημέρες και χρειάζονται 325 χέρια για αυτό.

Η Foxconn παράγει 300 χιλιάδες υποδοχές για τη φωτογραφική μηχανή του iPad σε μία μόνο ημέρα.

Οι εργάτες του εργοστασίου πληρώνουν το φαγητό τους έναντι $0.7 δολάριο το γεύμα ενώ δουλεύουν σε 12ωρες βάρδιες.

Οι εργάτες που επιλέγουν να κοιμηθούν στο εργοστάσιο έχουν ένα δωμάτιο “έξι επί οκτώ” και πληρώνουν ενοίκιο $17.5 δολάρια το μήνα.

Οι απολαβές των εργατών της Foxconn ανέρχονται στο $1.78 δολάριο την ώρα.

Οι νέο προσληφθέντες εργάτες περνάνε από εκπαίδευση τριών ημερών και από δοκιμασίες σχετικές με τη ανάπτυξη της ομαδικότητας.

Ο οργανισμός FLA (τον οποίο πλήρωσε η Apple για τον έλεγχο της Foxconn) ενδιαφέρεται για το κατά πόσο οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια δέχονται ή όχι επισκέπτες. Η Apple πλήρωσε $250.000 δολάρια στον FLA και πληρώνει επίσης τον κάθε έλεγχο που πραγματοποιεί όταν ο Louis Wo ρωτήθηκε την περίπτωση η Apple να ζητήσει το διπλασιασμό του μισθού των εργαζομένων ο ίδιος απάντησε «Γιατί όχι;».


ΠΗΓΗ: techit.gr