Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...Εθνικό πένθος στο Βέλγιο - 22 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στην Ελβετία


Είκοσι οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους 22 παιδιά, σκοτώθηκαν χθες το βράδυ σε τραγικό δυστύχημα στην Σιερ,  στο καντόνι του Βαλέ στη νότια Ελβετία , όταν το τουριστικό λεωφορειο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε στο τοίχωμα της σήραγγας . Οι 12χρονοι μαθητές που επέβαιναν στο μοιραίο πούλμαν ,  επέστρεφαν στο Βέλγιο από χειμερινές διακοπές στην Ελβετία.Νεκροί είναι ακόμα οι δύο οδηγοί και τέσσερις συνοδοί των παιδιών.

Τρία από τα παιδιά που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελγίου  Λορέτ Όνκελινξ. Η κατάσταση πολλών άλλων θεωρείται κρίσιμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.

«Είναι μία τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ελιο ντι Ρούπο και κήρυξε εθνικό πένθος στη χώρα,. Ο βασιλιάς Αλβέρτος ο 2ος του Βελγίου,  συνάντησε σήμερα τις οικογένειες των θυμάτων στο αεροδρόμιο κοντά στις Βρυξέλλες,  απ' όπου επρόκειτο να αναχωρήσουν για την Ελβετία.

Μεταξύ των 52 επιβατών του λεωφορείου ήταν και δέκα παιδιά που κατάγονται από την Ολλανδία αλλά προς το παρόν η Ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει διευκρίνισει αν κάποια τα παιδιά αυτά περιλαμβάνονται στα θύματα του δυστυχήματος.



Το δυστύχημα του βελγικού λεωφορείου έχει προκαλέσει σοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να εκφράζουν τη συντριβή τους γι' αυτή την "τραγωδία", όπως την χαρακτήρισαν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ολομέλεια του οποίου συνεδριάζει στο Στρασβούργο, τήρησε το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 28 θυμάτων . "Η καλή αντάμωση μετατράπηκε για όλες αυτές τις οικογένειες σε αληθινή τραγωδία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βαν Ρόμπαϊ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για το μεγαλύτερο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη ποτέ στην Ελβετία.

Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 52 άτομα και κατευθυνόταν προς τη Σιον, ανατράπηκε τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη σε σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου Α9 στη νότια Ελβετία όταν προσέκρουσε στο τοίχωμα σήραγγας,  ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική έξοδο της Σιέρ.

Ο Ελβετός εισαγγελέας που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου πως το λεωφορείο ήταν καινούργιο, ενώ δημοσιογράφος του BBC δηλώνει πως την ώρα του δυστυχήματος δεν σημειωνόταν πολύ κίνηση εντός του τούνελ.



Οι μαθητές προέρχονταν ως επί το πλείστο από καθολικό σχολείο του προαστίου Χέβερλη της πόλης Λέβεν στην περιοχή του Βλάαμς-Μπραμπάντ και οι υπόλοιποι από αντίστοιχο σχολείο του Λιμπουρχ.



Αφού πέρασε την πεδιάδα, ο οδηγός του λεωφορείου πήρε τον αυτοκινητόδρομο A9 με κατεύθυνση Σιόν-Λωζάνη.



Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δύο χιλιόμετρα μετά και για άγνωστο λόγο προσέκρουσε στο κράσπεδο και στη συνέχεια έπεσε με όλη του τη φόρα επάνω στο τσιμεντένιο τοίχωμα της σήραγγας.

Η μετωπική σύγκρουση ήταν εξαιρετικά σφοδρή. Το μπροστινό μέρος του λεωφορείου καταστράφηκε παγιδεύοντας πολλούς από τους επιβαίνοντες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.



Ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε για την κυκλοφορία. Πολλοί από τους επιβαίνοντες χρειάσθηκε να απεγκλωβιστούν.

Ο απολογισμός είναι εξαιρετικά βαρύς: 22 παιδιά νεκρά και 6 ενήλικες. Είκοσι τέσσερα παιδιά έχουν τραυματισθεί .



«Αυτή η τραγωδία θα συγκλονίσει το Βέλγιο...Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο να χωνέψει κανείς το μέγεθος του δυστυχήματος...προς τον παρόν επικεντρώνομαι στα πρακτικά θέματα. Τα συναισθήματα θα έλθουν μετά όταν θα συναντήσουμε τις οικογένειες», δήλωσε ο Βέλγος πρεσβευτής που έφθασε αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του καντονίου Βαλέ, Ζαν-Πιερ Ντελάρζ, «όλοι όσοι βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος σοκαρίστηκαν από ό,τι είδαν».



Δύο αεροσκάφη του βελγικού στρατού θα μεταφέρουν τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στην Ελβετία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρεκ, από όπου θα απογειωθούν τα δύο αεροσκάφη.

«Ο σκοπός είναι να συνοδεύσουν τις οικογένειες που θέλουν τα μεταβούν στην Ελβετία», είπε.

 

Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης συστάθηκαν επίσης για να είναι παρούσες στα δύο σχολεία για τους γονείς, για τους μαθητές και για τους καθηγητές.

«Είμαι άφωνος, τρομερά ταραγμένος, τρομερά συγκινημένος. Σκεπτόμαστε όλοι σαν γονείς, κάνουμε αυτήν την τρομακτική σκέψη για τους ανθρώπους που δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν σήμερα . Χθες, χαίρονταν που θα τα έβλεπαν, αλλά δεν θα τα δουν», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Μεταφορών, Μελχιόρ Βατελέ.



Συλληπητήρια Σαρκοζί για την τραγωδία στην Ελβετία

Ενός λεπτού σιγή για την τραγωδία στην Ελβετία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μάχη για τη ζωή δίνουν οι τραυματίες

Από:http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=131233&catID=4