Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...στα ίχνη της Αμέλια Έρχαρτ


Νέα στοιχεία ενδέχεται να βοηθήσουν στη διαλεύκανση ενός μυστηρίου που διαρκεί 75 χρόνια. Η Αμερικανίδα αεροπόρος θρύλος του Μεσοπολέμου Αμέλια Έρχαρτ χάθηκε μαζί με τον πλοηγό του αεροσκάφους της Φρεντ Νούναν στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 2 Ιουλίου του 1937, κατά τη διάρκεια της απόπειράς της να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα, η ανάλυση μιας φωτογραφίας που τραβήχτηκε στην ακατοίκητη κοραλλιογενή ατόλη Νικουμαρόρο του νησιωτικού κρατιδίου του Κιριμπάτι μερικούς μήνες μετά την εξαφάνισή της, ίσως βοηθήσει τους ερευνητές να γράψουν τον επίλογο στην Οδύσσεια της πτήσης της Έρχαρτ προς την αιωνιότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελέτησαν τη φωτογραφία, τμήμα του συστήματος προσγείωσης του δικινητήριου Λόκχιντ Ελέκτρα φαίνεται να εξέχει από τη θάλασσα, γεγονός που προκάλεσε την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, όπως δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος.

Η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει πως η Έρχαρτ και ο Νούναν προσγειώθηκαν στον κοραλλιογενή ύφαλο που βρίσκεται στα δυτικά της ατόλης και έζησαν στο ακατοίκητο νησί τρώγοντας ψάρια και συλλέγοντας νερό της βροχής, μέχρι να υποκύψουν σε ασθένειες. Το αεροσκάφος πιθανόν παρασύρθηκε από κύματα και τώρα βρίσκεται στον βυθό. Ο διάσημος ωκεανογράφος και ερευνητής Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο οποίος πιστώνεται με τον εντοπισμό του «Τιτανικού» και του θωρηκτού «Μπίσμαρκ» μεταξύ άλλων, συμμετέχει στην ομάδα και θα προσφέρει τις γνώσεις του στην υποβρύχια εξερεύνηση της ατόλης.
από:http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=133293&catID=11