Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...το κρύο ήρθε από την Αρκτική

Περισσότερα χιόνια, ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και παρατεταμένη περίοδο παγωνιάς επιφυλάσσει για την Ελλάδα το λιώσιμο των πάγων του Βόρειου Πόλου! Ελληνες μετεωρολόγοι και κλιματολόγοι αποκαλύπτουν πως τις προηγούμενες εβδομάδες η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο ενός καινοφανούς κλιματικού φαινομένου, που συνδέει το δριμύ ψύχος του φετινού χειμώνα με την τήξη των παγωμένων εκτάσεων στην Αρκτική. Οι επιστήμονες αποδίδουν τις χαμηλότερες του
συνηθισμένου θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα στο γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της νότιας Βαλκανικής βρέθηκε στο διάβα ενός παγωμένου αεροχείμαρρου, που κατέβασε τα πολικά αέρια στρώματα μέχρι την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, όμως, επισημαίνουν ότι τα επόμενα χρόνια οι Ελληνες θα πρέπει μάλλον να συνηθίσουν να ζουν με επελάσεις του ψύχους αντίστοιχες με αυτήν του φετινού χειμώνα. «Η παγκόσμια υπερθέρμανση μπορεί τελικά να μη σημαίνει μόνο έντονους καύσωνες το καλοκαίρι, όπως έχουμε στο μυαλό μας οι περισσότεροι, αλλά και πιο έντονους χειμώνες, με καιρικά φαινόμενα σαν και τα φετινά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανταποκριτών Μετεωρολογίας.

Νέο «Ελ Νίνιο»

Την περασμένη εβδομάδα κι ενώ η χώρα μας βρισκόταν στην... κατάψυξη, στο Παρίσι ο ήλιος έλαμπε και το θερμόμετρο έδειχνε +13 βαθμούς Κελσίου, στη Γενεύη +14 και στο Μπορντό +20. «Αυτό οφείλεται στη λεγόμενη ατμοσφαιρική κυκλοφορία τύπου Ω, δηλαδή την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών με τέτοιο τρόπο, ώστε να θυμίζουν το σχήμα του τελευταίου γράμματος της αλφαβήτου. Στα τέλη του Φεβρουαρίου η Ελλάδα βρέθηκε στην καρδιά του πολικού αεροχείμαρρου εξαιτίας αυτού του φαινομένου», εξηγεί ο μετεωρολόγος Π. Γιαννόπουλος.
Τις ίδιες ημέρες που η κακοκαιρία σάρωνε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, η διεθνής επιστημονική κοινότητα μάθαινε πώς εξηγείται η επιδείνωση του συγκεκριμένου κλιματικού φαινομένου, το οποίο ήδη χαρακτηρίζεται τόσο σημαντικό για τον πλανήτη, όσο το γνωστό φαινόμενο «Ελ Νίνιο».

Η κοινή έρευνα δύο εκ των κορυφαίων ερευνητικών κέντρων σε ΗΠΑ και Κίνα τοποθέτησε τους σφοδρούς χειμώνες που έχουν βιώσει την τελευταία πενταετία αρκετές περιοχές της Ευρώπης, της βόρειας Αμερικής και της βόρειας Κίνας, στη λίστα των φαινομένων που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές.

Οι επιστήμονες του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Χιονιού και Πάγου και του κινεζικού Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής παρατήρησαν πως, τη στιγμή που τα νερά του Δούναβη πάγωναν και στη Ρώμη το θερμόμετρο άγγιζε τους -18 βαθμούς Κελσίου, η έκταση των πάγων του Βόρειου Πόλου κυμαινόταν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της μετεωρολογικής Ιστορίας!

«Τους τελευταίους τέσσερις χειμώνες είναι σαφές ότι, ειδικά στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης, οι χιονοπτώσεις είναι πολύ πιο αυξημένες. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στις περιοχές της βόρειας Κίνας ή του Καναδά και των ΗΠΑ», αναφέρει ο συντονιστής των αμερικανοκινεζικών ερευνών Τζιπίνγκ Λιου, σημειώνοντας ότι την ίδια χρονική περίοδο η εξέλιξη του κλίματος στον Κύκλο της Αρκτικής είναι αντιστρόφως ανάλογη. Οι πλέον πρόσφατες μετρήσεις, που έγιναν μόλις πριν από ενάμιση μήνα, αναδεικνύουν τα τρομακτικά επίπεδα της μείωσης των παγωμένων εκτάσεων του Βόρειου Πόλου. Τον Ιανουάριο του 2012 η έκταση των αρκτικών πάγων έφτασε τα 13,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτή είναι η τέταρτη μικρότερη παγοκάλυψη που έχει καταγραφεί στην Αρκτική από τη δεκαετία του 1960, καθώς η απώλεια των πάγων μετρήθηκε στο 1,1 εκατ. τ.χλμ., σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=130708&catID=5