Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...οι πάγοι της Γροιλανδίας πιο "ευαίσθητοι" στην Κλιματική Αλλαγή


Οι πάγοι της Γροιλανδίας είναι πιο ευαίσθητοι στην υπερθέρμανση του πλανήτη απ΄ότι υπολογιζόταν και πλησιάζουν ήδη σε οριακό σημείο απομείωσης.

Όπως ανακοίνωσαν Ισπανοί και Γερμανοί επιστήμονες το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας ενδέχεται να απωλέσει την ικανότητα επανασύστασης και επαναφοράς σε πρότερα επίπεδα όταν η παγκόσμια μέση θερμοκρασία φτάσει σε επίπεδα 1,6 βαθμών Κελσίου πάνω από εκείνη της προβιομηχανικής περιόδου.

Πρόκειται για ένα επίπεδο κατά πολύ χαμηλότερο των 3,1 βαθμών Κελσίου που υπολόγιζαν προηγούμενες έρευνες.

Την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change διενήργησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης και του γερμανικού Ινστιτούτου για Έρευνας για τον Αντίκτυπο της Κλιματικής Αλλαγής του Πότσνταμ.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε πως πλησιάζουμε ταχύτητα στο σημείο χωρίς επιστροφή και πως η διαδικασία απομείωσης των πάγων της Γροιλανδίας επιταχύνεται με γοργούς ρυθμούς.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας μεταφράζεται σε ποσότητα νερού ικανή να προκαλέσει αύξηση της στάθμης των παγκοσμίως υδάτων κατά 7 μέτρα, απειλώντας παραθαλάσσιες πόλεις από τη Νέα Υόρκη ως το Λονδίνο και τη Μπανγκόκ.

Ακόμα όμως και υπό αυτές τις συνθήκες το ολοκληρωτικό λιώσιμο των πάγων θα απαιτούσε χιλιάδες χρόνια.

Οι θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από τον 18ο αιώνα και την έναρξη της βιομηχανικής περιόδου. Αύξηση 2 βαθμών Κελσίου θα προκαλούσε λιώσιμο των πάγων σε 50 χιλιάδες χρόνια, 4 βαθμών 8000 χρόνια και 8 βαθμών 2000 χρόνια αντίστοιχα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα που έλαβαν υπόψη παρελθούσες συρρικνώσεις και διευρύνσεις του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας για να εκτιμήσουν πιθανές αυξομειώσεις στο μέλλον.

Συμπεριέλαβαν υπόψη το σενάριο τήξης του στρώματος πάγου πάχους 3000 μέτρων σε ορισμένα χαμηλά υψόμετρα, κάτω από τα οποία η εκ νέου πήξη του καθίσταται αδύνατη ακόμα και αν επανέλθει σε πρότερα επίπεδα θερμοκρασίας.

Υπολόγισαν επίσης την υπερθέρμανση από την έκθεση σε “σκοτεινές” χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές οι οποίες απορροφούν περισσότερο φως από τον κατάλευκο πάγο.

ΠΗΓΗ: econews.gr