Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...αλλάζει το ποδόσφαιρο!

Το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό συμβούλιο ενέκρινε την εισαγωγή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. Hawk-Eye, πέντε διαιτητές και σπρέι θα εφαρμοστούν σταδιακά.

Αλλάζει το ποδόσφαιρο!
Το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό συμβούλιο (IFAB) συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο στο Λονδίνο και δέχθηκε προτάσεις από οκτώ εταιρίες αναφορικά με τη goal line technology.

Δεκτές έγιναν μόνο οι δύο προτάσεις, αυτές της Hawk-Eye και της GoalRef, με την πρώτη να χρησιμοποιεί μια σειρά από φωτογραφικές μηχανές, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος, ενώ η δεύτερη χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο με ιδιαίτερη μπάλα.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι να εφαρμοστεί το σύστημα αυτό για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στην Ιαπωνία.
Από κει και πέρα, οι δύο εταιρίες πρότειναν τη χρησιμοποίηση του συστήματος και στο πρωτάθλημα της Premier League της επόμενης περιόδου (2012-13), αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια.
Ωστόσο, εκτός από το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί και στο κύπελλο συνομοσπονδιών, που θα γίνει το καλοκαίρι του 2013 στη Βραζιλία, αλλά και στην Premier League της σεζόν 2013-14.
Η εταιρία Hawk-Eye είναι ήδη γνωστή στους φίλους του τένις και του κρίκετ, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν... διαλευκανθεί αμφισβητούμενες φάσεις σε αυτά τα δύο αθλήματα χάρη στο σύστημά της.
Πέντε διαιτητές και σπρέι
Όσον αφορά στην πρόταση για τους πέντε διαιτητές, δηλαδή την προσθήκη δύο βοηθών περιοχής όπως συμβαίνει ήδη στο Champions League και στο Europa League, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί στο Euro 2012 και μετά την ολοκλήρωσή του θα ανακοινωθεί η οριστική απόφαση εφαρμογής του μέτρου σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και στα εγχώρια πρωταθλήματα.
Τέλος, για τα σπρέι, που εφαρμόζονται ήδη στη Νότιο Αμερική, τόσο στα εγχώρια πρωταθλήματα όσο και στις μεγάλες διοργανώσεις (Κόπα Αμέρικα και Κόπα Λιμπερταδόρες), αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν και στην Ευρώπη.
Ποια είναι η χρήση τους; Ο διαιτητής ψεκάζει με το σπρέι στο σημείο όπου έχει καταλογίσει το φάουλ. Αυτό σημαίνει πως κανένας παίκτης δεν θα μπορεί να "κλέψει" μερικά μέτρα. Μάλιστα, σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, θα γίνεται άμεσα χρήση της κίτρινης κάρτας.
Πηγή: sport24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου