Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...ο ήχος του φονικού σεισμού της Ιαπωνίας



Τα σεισμικά κύματα της δόνησης των 9,0 βαθμών, η οποία προκάλεσε το τσουνάμι της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011, μετατράπηκαν σε αρχεία ήχου που αποκαλύπτουν το μένος του Εγκέλαδου.


Η απόκοσμη «ηχητική υπόκρουση» του σεισμού καταγράφηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (γνωστού ως Georgia Tech) προκειμένου να αποσαφηνιστεί η σχέση ανάμεσα στην κύρια δόνηση και τους μετασεισμούς, καθώς και άλλα στάδια της σεισμικής αλληλουχίας.

H σεισμική «έκρηξη»

Στις μετρήσεις που καταγράφηκαν κοντά στη Φουκουσίμα, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από το τσουνάμι, η κύρια δόνηση ακούγεται σαν ισχυρή έκρηξη. Ακολουθεί μια σειρά κρότων, οι οποίοι αντιστοιχούν στην ολίσθηση των τεκτονικών πλακών σε δεκάδες σημεία.

Οι μετακινήσεις αυτές πιθανώς θα διαρκέσουν χρόνια, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Seismological Research Letters.

Ο σεισμός του Τοχόκι-Όκου ήταν ο τέταρτος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί από το 1900. Ήταν επίσης ο καλύτερα καταγεγραμμένος σεισμός μέχρι σήμερα, χάρη σε ένα δίκτυο χιλιάδων σεισμογράφων που καλύπτει ολόκληρη τη σεισμογόνο Ιαπωνία.

Η προθυμία των Ιαπώνων να μοιραστούν τα σεισμικά δεδομένα με τους επιστήμονες άλλων χωρών βοήθησε στη μελέτη του φονικού σεισμού, επισημαίνουν οι Αμερικανοί ερευνητές.



Όπως εξηγούν, το ανθρώπινο αφτί αντιλαμβάνεται ήχους με συχνότητες από 20 Hz έως 20 KiloHerz, λίγο πιο ψηλά από τις χαμηλές συχνότητες των σεισμικών κυμάτων. Για να μετατρέψουν τις μετρήσεις των σεισμογράφων σε ακουστές συχνότητες, το μόνο που χρειάστηκε να κάνουν οι ερευνητές ήταν να αυξήσουν την ταχύτητα αναπαραγωγής. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τις συχνότητες των κυμάτων αλλά επιτρέπει επίσης στους ακροατές να ακούσουν σε λίγα δευτερόλεπτα ένα φαινόμενο που στην πραγματικότητα διήρκεσε ώρες.

Καθώς εξαπλώνονταν από την Ιαπωνία σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα σεισμικά κύματα επηρέασαν απομακρυσμένα ρήγματα και προκάλεσαν νέους σεισμούς σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, ομάδα του Georgia Tech κατάφερε να μετατρέψει σε ήχους τις μετατοπίσεις του εδάφους βαθιά στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια.

Εδώ, τα κύματα της κύριας δόνησης ακούγονται σαν μακρινός κεραυνός. Ακολουθεί ένας ήχος υψηλής συχνότητας, σαν βροχή που σταματά και ξαναρχίζει, ο οποίος αντιστοιχεί σε μικροδονήσεις που προκλήθηκαν στο ρήγμα της Καλιφόρνια.

ΠΗΓΗ: tovima.gr