Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Βουλγαρίας για νέο πυρηνικό σταθμό


Αντιδράσεις εντός της Βουλγαρίας έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Σόφιας να προχωρήσει στην προμήθεια νέου πυρηνικού αντιδραστήρα. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προμηθευτεί έναν ατομικό αντιδραστήρα από τη Ρωσία παρότι είχε επανειλημμένως αποκλείσει κάθε «πυρηνική» συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ατομικός αντιδραστήρας θα εξοπλίσει τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε, αλλά ο ίδιος δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη εγκατάσταση του αντιδραστήρα στο γνωστό μας Κοζλοντούι.

Παράλλήλα πληθαίνουν οι φωνές από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον που κατηγορούν τη Βουλγαρία ότι προσδένεται ολοένα και περισσότερο στο ενεργειακό άρμα της Ρωσίας.

Αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία στις εισαγωγές πετρελαίου κατά 89%, φυσικού αερίου κατά 100%, ενώ 100% ρωσικό είναι και το πυρηνικό καύσιμο που χρησιμοποιείται στο Κοζλοντούι.

Ρωσικής προέλευσης είναι τέλος και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε.

Στις αποφάσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού για κατασκευή ατομικού εργοστασίου στο Μπέλενε αντιδρούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και η αντιπολίτευση, οι οποίες τον κατηγορούν ότι αποφασίζει κατόπιν ρωσικών υποδείξεων.

Αντίθετα, για το Κοζλοντούι οι αντιδράσεις είναι μάλλον ήπιες.


ΠΗΓΗ: econews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου