Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...προετοιμασίες για ηλιακή υπερ-καταιγίδα


Για την πιθανότητα αντιμετώπισης μιας ηλιακής υπερ-καταιγίδας πρέπει να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα, καθώς οι ερευνητές από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει μία στις οκτώ πιθανότητες να εμφανιστεί ένα τέτοιο φαινόμενο μέχρι το 2014.

Μάλιστα, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εκτιμούν ότι η τεράστια μαγνητική δύναμη θα καταστρέψει δίκτυα τηλεπικοινωνιών και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, η αποκατάσταση των οποίων μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβή.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Παρ’ όλα αυτά, επεξεργάστηκαν δεδομένα από την ηλιακή υπερ-καταιγίδα του 1859 και πιστεύουν ότι γνωρίζουν τον αντίκτυπο που θα είχε ένα αντίστοιχο φαινόμενο στις τηλεπικοινωνίες και το δίκτυο ενέργειας. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι ζημιές αυτές θα κόστιζαν στην ανθρωπότητα τουλάχιστον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια! «Ζούμε σε έναν πλανήτη που βρίσκεται μέσα σε ένα... ψηφιακό κουκούλι. Όλοι λοιπόν μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες μιας τέτοιας ηλιακής καταιγίδας. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την πιστωτική μας κάρτα γίνεται μια συναλλαγή μέσω δορυφόρου», αναφέρει ο καθηγητής Ντανιέλ Μπέικερ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και συμπληρώνει: «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε σε μεγάλες πόλεις του κόσμου εάν έμεναν χωρίς ενέργεια για μια εβδομάδα, ένα μήνα ή ακόμα και ένα χρόνο. Οι ζημιές θα άγγιζαν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και σίγουρα θα ήταν αισθητές για πολλά χρόνια μετά την καταιγίδα».

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι ο Ήλιος μπορεί να ξεκινάει... εποχή τυφώνων, η οποία υπολογίζουν ότι θα κορυφωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ότι ο ηλιακός κύκλος δραστηριότητας διαρκεί περίπου 11 χρόνια και όταν πλησιάζει προς το τέλος που παρατηρείται μια σειρά από σφοδρές καταιγίδες. Το τελευταίο «ηλιακό μέγιστο» ήταν το 2000, οπότε οι ειδικοί πιστεύουν ότι το επόμενο θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου