Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...απέραντη χωματερή και το Διάστημα



Πριν από περίπου 20 χρόνια, ο Ντόναλντ Κέσλερ, Αμερικανός αστροφυσικός και πρώην επιστήμονας της NASA, προειδοποιούσε πως τα ταξίδια στο Διάστημα θα είναι μια δύσκολη υπόθεση και η ζωή των αστροναυτών θα κινδυνεύει λόγω των... σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι δορυφόροι και οι πύραυλοι. Αυτή η ημέρα που είχε προβλέψει ο Κέσλερ βρίσκεται πλέον κοντά, γι’ αυτό και οι επιστήμονες του ελβετικού Διαστημικού Κέντρου επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα με το όνομα CleanSpace One για τον καθαρισμό του Διαστήματος. «Εχουμε χάσει κάθε έλεγχο του περιβάλλοντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κέσλερ και όπως φαίνεται δεν έχει καθόλου άδικο, καθώς τα προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων που αντιμετωπίζουμε επί της Γης, όπως και τις βλαβερές συνήθειές μας για το περιβάλλον, τα έχουμε μεταφέρει και εκτός πλανήτη.

Οι κίνδυνοι

Τα σκουπίδια του Διαστήματος είναι συνήθως δορυφόροι που δεν βρίσκονται πια σε λειτουργία, προωθητήρες πυραύλων και θραύσματα παντός είδους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και ταξιδεύουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν πως πρέπει να μπουν διεθνείς περιορισμοί για τη μείωση των απορριμμάτων, καθώς η κατάσταση είναι πλέον οριακή και πολλοί φοβούνται ότι τα σκουπίδια μπορούν να προκαλέσουν ζημιές και διαρροές σε διαστημόπλοια ή να καταστρέψουν εν ενεργεία δορυφόρους. Ορισμένοι, μάλιστα, προτείνουν εξωπραγματικές λύσεις όπως τεράστια μαγνητικά δίχτυα, όπου τα μεταλλικά αντικείμενα θα εγκλωβίζονται, εξίσου μεγάλες ομπρέλες που θα προστατεύουν τους δορυφόρους, ακόμη και την κατασκευή ειδικών λέιζερ, που θα στοχεύουν από τη Γη τα σκουπίδια, θα μειώνουν την ταχύτητά τους και θα τα αναγκάζουν να μπουν στην ατμόσφαιρα, όπου και θα καταστρέφονται.

Η πρόταση των Ελβετών είναι, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η πλέον εφικτή σε σχέση με διάφορα άλλα πρότζεκτ που έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν, καθώς δεν κοστίζει -υπολογίζεται πως θα στοιχίσει περίπου 8,3 εκατ. ευρώ- και η υλοποίησή της δεν θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μάλιστα, το ελβετικό Διαστημικό Κέντρο δηλώνει έτοιμο να λανσάρει τον πρώτο δορυφόρο μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια. Στόχος των επιστημόνων είναι η κατασκευή μικροσκοπικών δορυφόρων, οι οποίοι θα εκτοξεύονται στο Διάστημα και θα εγκλωβίζουν τα σκουπίδια. Ταξιδεύοντας με περίπου 28.000 χιλιόμετρα την ώρα, θα πλησιάζουν τον στόχο τους, θα τον πιάνουν με τη βοήθεια ειδικών πλοκαμιών και στη συνέχεια θα ακολουθούν πορεία προς τη Γη. Μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα, ο δορυφόρος- σκουπιδιάρης μαζί με τα απορρίμματα θα καταστρέφονται. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως η έμπνευση για τη δημιουργία του δορυφόρου που θα καθαρίσει το Διάστημα από τα σκουπίδια μας προέρχεται από τη φύση. Οπως εξηγούν οι υπεύθυνοι, οι συσκευές αυτές θα λειτουργούν όπως οι θαλάσσιες ανεμώνες, που με τα πλοκάμια τους αρπάζουν τη λεία τους.

Ο εντοπισμός και η καταστροφή των σκουπιδιών αποτελούν μείζον θέμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Το γερμανικό Κέντρο Αεροναυπηγικής έχει ήδη σχεδιάσει τον δορυφόρο Deos, που θα μπορεί να εγκλωβίζει απορρίμματα μεγάλων διαστάσεων, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν τα σχέδια αυτά θα μεταφερθούν ποτέ από το χαρτί στο Διάστημα. Υπολογίζεται πως μόνο το 10% των αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη είναι δορυφόροι, ενώ το υπόλοιπο είναι σκουπίδια, όπως τμήματα πυραύλων, απενεργοποιημένοι δορυφόροι, επιταχυντές και διάφορα άλλα εξαρτήματα πυραύλων. Χιλιάδες από αυτά έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 10 εκατοστά, όμως τα περισσότερα και τα πιο επικίνδυνα, λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία κινούνται, είναι τα μικροσκοπικά.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ
από:http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=129248&catID=5