Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...ο Ήλιος «ξύπνησε» αγριεμένος


Έπειτα από επταετή φάση «υπνηλίας» ο Ήλιος ξύπνησε και ξέσπασε η ηλιακή καταιγίδα. Είναι σε εξέλιξη από τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, θα διαρκέσει μέχρι το Σαββατοκύριακο, έχει ήδη και επιπτώσεις στις βόρειες ΗΠΑ και στον Καναδά, αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

Έλληνες επιστήμονες μελετούν στις Θερμοπύλες τις μέρες αυτές τις διαθέσεις του Ηλίου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Λαμίας, αλλά και το Αστεροσκοπείο των Παρισίων έχουν κατασκευάσει και διαχειρίζονται ειδικό όργανο, τον ραδιοφασματογράφο «Αρτεμις» που εγκατεστημένος λίγα μέτρα μακριά από το άγαλμα του Λεωνίδα, λαμβάνει λεπτομερείς μετρήσεις των εκρήξεων του Ηλίου καθημερινά. Πρόκειται για μια μεγάλη ηλιακή ή αλλιώς κοσμική καταιγίδα. Μικρές και μεγάλες εκρήξεις συμβαίνουν συχνά, μέχρι πάρα πολλές κάθε μέρα. Κατά καιρούς γίνονται και πολύ πιο ισχυρές. Το΄τε, μάλιστα, η ενέργεια που εκλύεται είναι της τάξης των 150.000.000 μεγατόνων ΤΝΤ! «Μεγάλες εκρήξεις, σαν την τρέχουσα, καταγράφονται μόλις μερικές δεκάδες τη δεκαετία. Η συγκεκριμένη είναι η πιο έντονη εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία. Παραδόξως, όλο αυτό το διάστημα ο Ήλιος, το μόνο άστρο που επηρεάζει τη ζωή μας, βρισκόταν σε απόλυτη ηρεμία, ήταν ανενεργός, «κοιμόταν». Άρχισε και πάλι κηλίδες από τα μέσα του 2009, τώρα άρχισε και τις ισχυρές εκρήξεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εδώ στην Ελλάδα κανείς δεν έχει λόγο να φοβάται τίποτα από αυτές τις ηλιακές εκρήξεις, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι μακριά από τον μαγνητικό πόλο της Γης, στον Καναδά...», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος, διευθυντής στο Εργαστήριο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
απΌ:http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=130032&catID=5