Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...100 χρόνια Paramount Pictures


 

Στις 8 Μαΐου 1912 ιδρύθηκε μια εταιρεία παραγωγής και διανομής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, που έμελλε να μείνει στην κινηματογραφική ιστορία. Ο λόγος για την Paramount Pictures. Σαν σήμερα έκανε την εμφάνισή της η πρώτη ταινία της Paramount, «Les Amours de la Reine Élisabeth», στις 12 Ιουλίου 1912.

Πρόκειται για το τρίτο παλαιότερο κινηματογραφικό studio στον κόσμο μετά από τη Universal Studios και τη Gaumont Pictures, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι το τελευταίο μεγάλο studio που εδρεύει στο Χόλιγουντ στο Λος Άντζελες.

Ο άνθρωπος που ουσιαστικά έφτιαξε τον μύθο της Paramount ήταν ο σκηνοθέτης και παραγωγός Cecil B. DeMille, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν θεατρικός σκηνοθέτης. Ήταν ο άνθρωπος που σκηνοθέτησε τις πρώτες ταινίες της εταιρείας. 

Με αφορμή τα εκατό χρόνια, η Paramount έφτιαξε ένα λεύκωμα με παλιότερες και νέες φωτογραφίες που αποτίουν φόρο τιμής σε όλους όσους έχουν περάσει από αυτήν. Επίσης όπου δείτε MTV Films, Nickelodeon Movies,  Paramount Vantage και Paramount Classics πρόκειται για τα «παιδάκια» της εταιρείας.

Η χρυσή εποχή

Από τη δεκαετία του 1950 και μετά η Paramount ήταν ήδη μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες κινηματογραφικές επιχειρήσεις, με αρκετές διακρίσεις και φυσικά πολλά Όσκαρ.

Sunset Boulevard, A Place in the Sun, The Greatest Show on Earth, Little Sheba και Stalag 17 είναι κάποιες από τις ταινίες εκείνης της εποχής που ξεχώρισαν και που μέχρι σήμερα είναι σημείο αναφοράς στους σινεφίλ.

Βέβαια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα αριστουργήματα που γύρισε και διένειμε η Paramount, ξεχωριστή θέση έχουν το Breakfast at Tiffany's και το Ψυχώ.

Πολιτική της εταιρείας ήταν πάντα, μέχρι και σήμερα, να προβάλει ταινίες οι οποίες να αφουγκράζονται το σήμερα. Έτσι την εποχή των γουέστερν, με τον κορυφαίο σκηνοθέτη Sergio Leone, δημιουργήθηκαν ταινίες – διαμάντια. 

Λίγο αργότερα, την δεκαετία του 1970, έφερε στο προσκήνιο τις crime movies, με σημείο αναφοράς την τριλογία του Κόπολα, τον «Νονό». Στο ίδιο μήκος κύματος ήρθαν και άλλες τέτοιου είδους ταινίες όπως Serpico, Chinatown και Escape from Alcatraz.

Όταν μιλάμε για την εποχή της ντίσκο, τότε αμέσως στο μυαλό έρχονται δύο ταινίες. Το Saturday Night Fever και το Grease και φυσικά και οι δύο είναι της Paramount.

Το 1980 επικράτησαν οι ταινίες τρόμου και δράσης, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι εξής: My Bloody Valentine, Παρασκευή και 13 και Top Gun.

Μία δεκαετία αργότερα ήταν η εποχή των υπερπαραγωγών και των τεράστιων εισπρακτικών επιτυχιών. Δε γίνεται να μην αναφερθούν ταινίες όπως Forrest Gump, Braveheart, Mission: Impossible και φυσικά ο Τιτανικός!

Η Paramount σήμερα

Zodiac, Transformers, Sweeney Todd, Shutter Island, Hugo, Ιron Man, Thor και Captain America.

Η νέα εποχή ανήκει στους υπερήρωες, στις ακριβές παραγωγές και φυσικά στα εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της εταιρείας. Εφέ, σασπένς και δράση έχουν τον πρώτο λόγο.

Πλέον περιμένουμε την επόμενη εποχή της εταιρείας, η οποία συνεχίζει εδώ και εκατό χρόνια να μας διασκεδάζει, να μας προβληματίζει και φυσικά να μας εμπνέει.

Αρκετοί από τους αστέρες που συνεργάστηκαν με την Paramount



Τα logos από τις εκατό πιο σημαντικές ταινίες της εταιρείας 



απΌ:http://www.protothema.gr/culture/cinema/article/?aid=203714

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου