Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...ζούμε «πέρα» από τα γονίδιά μας!

 
Επανάσταση στο χώρο της βιολογίας αποτελεί νέα μεγάλη έρευνα «πολυεθνικής» ομάδας επιστημόνων διευρύνει  τις γνώσεις μας όχι μόνο γύρω από  τη βασική αιτία πρόκλησης ποικίλων ασθενειών, ή τον τρόπο που καθορίζεται το χρώμα των ματιών μας, αλλά κυρίως ως προς το τι είναι αυτό που διαμορφώνει την ανθρώπινη φύση μας. 

Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ακόμα πως οι επιστήμονες για πολύ καιρό είχαν πάρει λάθος δρόμο.

Η καινούρια αυτή ανακάλυψη της ομάδας των επιστημόνων στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνοαμερικανός Δρ. Τζον Σταματογιαννόπουλος από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σιάτλ δείχνει πως τα τμήματα του DNA που αποκαλούμε γονίδια αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του συστήματος που κάνει το σώμα να λειτουργεί.

Πολύ πιο σημαντικό είναι το υλικό που βρίσκεται ανάμεσα στα γονίδια -υλικό που κάποτε αποκαλούνταν απαξιωτικά «τα σκουπίδια του DNA». Από την έρευνα αυτή, η οποία έχει δημοσιοποιηθεί με μια σειρά ανακοινώσεων στα περιοδικά «Nature», «Sience» κ.α.,  διαφαίνεται πως το υλικό αυτό έχει τον έλεγχο.

«Η ανακάλυψη αυτή μας  άνοιξε νέους ορίζοντες. Είναι σαν  να κοιτάς τον ουρανό με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο» λέει ο Δρ. Μπρους Στίλμαν, πρόεδρος του εργαστηρίου Cold Spring Harbor, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έρευνα.

Οι επιστήμονες ήδη  ήξεραν από το 2003, όταν τελείωσαν  τη μεγάλη έρευνα σχετικά με το ανθρώπινο  γονιδίομα ( Human Genome Project) πως δεν ήταν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματά της. Αποδείχτηκε τότε πως ο άνθρωπος έχει 22.000 γονίδια, πολύ λιγότερα από ό,τι έχουν κάποια ζώα και ακόμα λιγότερα από κάποια φυτά, όπως το ρύζι. Πώς θα μπορούσε ένα τόσο σύνθετο και προηγμένο ον, όπως ο άνθρωπος, να έχει ένα τόσο απλό λειτουργικό σύστημα;

«Γνωρίζαμε πολύ λίγα για  τη διαδικασία ενεργοποίησης και  απενεργοποίησης των γονιδίων. Είχαμε περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις για το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο γονιδίωμα» λέει ο Δρ. Έρικ Γκριν, διευθυντής του National Human Genome Research Institute, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα.

 «Το γονιδίωμα είναι φορτωμένο με διακόπτες που ελέγχουν τα γονίδια. Υπάρχουν εκατομμύρια τέτοιοι διακόπτες» λέει ο Δρ. Τζον Σταματογιαννόπουλος από το πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, που δούλεψε στην έρευνα αυτή.

Ο ειδικός του πανεπιστημίου  του Stanford Μάικλ Σνάιντερ αναφέρει πως οι αλλαγές στα γονίδια που σχετίζονταν μέχρι τώρα με την πρόκληση ασθενειών, φαίνεται να αφορούν μόνο σπάνιες ασθένειες, ενώ κοινές ασθένειες, όπως τα καρδιακά νοσήματα, ο καρκίνος και η αλλεργία πιθανότατα ελέγχονται κάπου αλλού.

«Πιστεύουμε πως οι περισσότερες αλλαγές που σχετίζονται με μια ασθένεια, δεν γίνονται στα ίδια τα γονίδια, αλλά στους διακόπτες» λέει ο Σνάιντερ.

Ίσως λοιπόν η θεραπεία αυτών των ασθενειών να βρίσκεται  στην προσπάθεια να επηρεάσουμε τους διακόπτες. «Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει εδώ και καιρό παραιτηθεί από το γονιδίομα και έχει επιστρέψει σε παλαιότερες προσεγγίσεις» λέει ο Δρ. Σταματογιαννόπουλος. «Αυτά τα καινούρια ευρήματα μπορεί να δώσουν ώθηση σε μια νέα φαρμακολογική έρευνα. Τώρα έχουμε μία πληθώρα γενετικών πληροφοριών σχετικά με τις ανθρώπινες ασθένειες και μπορούμε να βρούμε τα κατάλληλα γονίδια και τις πρωτεΐνες που πρέπει να στοχεύσουμε».

Αυτά τα καινούρια δεδομένα θα βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν ασθένειες, να σχεδιάσουν θεραπείες  που θα έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους ασθενείς τους και να καταγράψουν την πρόοδό τους. Δείχνουν ακόμα το δρόμο για τον καθορισμό των αιτιών εκατοντάδων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδών του καρκίνου, του Αλτσχάιμερ, της σχιζοφρένειας, των καρδιακών ασθενειών, του διαβήτη τύπου 1 και 2, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του άσθματος. Ίσως να οδηγήσουν όμως και σε μια καλύτερη κατανόηση του πως τα γονίδιά μας καθορίζουν και παράγοντες όπως το ύψος, το πάχος και το προσδόκιμο ζωής.

«Τα γονίδια καταλαμβάνουν  μόνο ένα μικρό μέρος του γονιδιόματος και οι περισσότερες προσπάθειες να καθοριστούν οι γενετικές αιτίες των ασθενειών ήταν γεμάτες από σήματα πως πρέπει να απομακρυνθούμε από τα γονίδια. Τώρα γνωρίζουμε πως οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν μάταιες και πως τα σήματα έδειχναν στην πραγματικότητα το ‘λειτουργικό σύστημα’ του γονιδιόματος, οι οδηγίες του οποίου είναι κρυμμένες σε εκατομμύρια τοποθεσίας γύρω από το γονιδίομα» είπε χαρακτηριστικά ο Τζον Σταματογιαννόπουλος.

Ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα είναι πως τα σχεδιαγράμματα του  ρυθμιστικού κυκλώματος θα μπορούσαν  να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν τύπους κυττάρων που παίζουν σημαντικό ρόλο σε συγκεκριμένες ασθένειες, χωρίς να είναι απαραίτητη η πρότερη γνώση για το πώς εξελίχθηκε η ασθένεια. Για παράδειγμα οι αλλαγές στο DNA που σχετίζονται με την ασθένεια Crohn (ένας συνηθισμένος τύπος φλεγμονώδους ασθένειας του εντέρου) είναι συγκεντρωμένες στους διακόπτες που ελέγχουν δύο ειδών ανοσοποιητικά κύτταρα.

Οι ερευνητές μπορούν  να χρησιμοποιήσουν την ίδια μέθοδο για να προσδιορίσουν τύπους κυττάρων που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα αν έπαιζαν κάποιο συγκεκριμένο ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας και  πιθανόν να οδηγηθούν σε καινούριες θεραπείες.
απο:http://www.protothema.gr/life-style/health-and-life/article/?aid=222212

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου