Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
 

...τι πρέπει να ξέρουμε για τη χειραψία

Πού, πώς και πότε την κάνουμε

Στη ζωή του θα σφίξει κάποιος πολλά χέρια. Πολλά όμως. Το μήνυμα που θα περνάει ωστόσο θα είναι πάντα το ίδιο: πελάτες, πιθανοί πελάτες, γνωστοί, λιγότερο γνωστοί θα σχηματίσουν μια πρώτη εντύπωση για τον ποιον του από τη χειραψία του και μόνο.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης αυτής επαφής θα μάθουν κάτι καθοριστικό για τον χαρακτήρα του: αν είναι άνθρωπος ζεστός ή παγωμένος σαν μάρμαρο...

Πρέπει λοιπόν με τη χειραψία σου να περνάς τα σωστά μηνύματα για σένα. Να δημιουργείς θετικές εντυπώσεις, γιατί αυτός που είναι απέναντί σου μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός: αν είναι ο μελλοντικός διευθυντής σου ή ο τύπος που θα γίνει κάποτε πεθερός σου;

Τρία λοιπόν είναι τα κλειδιά για μια πετυχημένη χειραψία:

Πώς την κάνεις



Η χειραψία σου πρέπει να είναι σταθερή και σχετικά σφιχτή, όχι ξεψυχισμένη. Μην το παρακάνεις ωστόσο και λιώσεις το χέρι του δύσμοιρου! Σιγουρέψου επίσης ότι τα χέρια σου είναι καθαρά∙ θέλεις ο άλλος να θυμάται εσένα, όχι τι έφαγες το μεσημέρι.

Κι ο ιδρώτας όμως δεν είναι καλός σύμβουλος σε μια χειραψία: αν τα χέρια σου είναι ιδρωμένα, σκούπισέ τα διακριτικά στο παντελόνι σου. Σε κάθε περίπτωση, όταν τείνεις το χέρι σου για χειραψία, πάντα να κοιτάς τον άνθρωπο απέναντί σου στα μάτια. Αν, τέλος, του χαμογελάσεις και λίγο, έχεις πιάσει το νόημα…

Πότε την κάνεις



Η χειραψία έχει να κάνει με το timing. Μη διστάζεις να δώσεις το χέρι σου από φόβο μήπως μείνεις με… άδεια χέρια. Όλοι θα καταλάβουν την πρόθεσή σου βλέποντας το τεντωμένο χέρι σου. Και η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων θα ανταποδώσει την κίνηση.

Πρόσεχε ωστόσο πότε την κάνεις: μην κυκλοφορείς με την παλάμη σου απλωμένη αναζητώντας χέρι για το χέρι σου! Πρέπει η χειραψία να έχει νόημα και η δουλειά σου είναι να βρεις το πότε. Δεν χαιρετάς εξάλλου τον κολλητό σου διά χειραψίας.

Επιπλέον, λάβε υπόψη τις πολιτισμικές διαφοροποιήσεις: τα έθιμα των λαών σχετικά με τη χειραψία δεν είναι πάντα ίδια. Σε κάποιες κουλτούρες είναι απαράδεκτο ένας άντρας να σφίγγει το χέρι μιας γυναίκας, ενώ σε άλλες η ίδια η χειραψία δεν είναι αποδεκτή ως τρόπος χαιρετισμού. Να είσαι ευαίσθητος σε τέτοια θέματα.

Πού την κάνεις



Η χειραψία είναι ένας ωραίος τρόπος χαιρετισμού και είναι κατάλληλη σχεδόν παντού. Ιδιαίτερα δε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δώσ’ του να καταλάβει τραντάζοντας μπόλικα χέρια!

Σε κάθε περίπτωση, τον οικοδεσπότη της συνεστίασης τον χαιρετάς διά χειραψίας και όταν πας και όταν φεύγεις από τη μάζωξη…

Μένοντας ξεκρέμαστος



Εντάξει, νιώθεις κομματάκι περίεργα όταν τείνεις το χέρι σου για χειραψία και ο άλλος δεν ανταποδώσει. Πόσο μάλλον όταν όλοι οι υπόλοιποι δουν την απόρριψη εκτός από τον τύπο το χέρι του οποίου προσπαθείς να γραπώσεις! Μη νιώθεις ωστόσο ντροπιασμένος.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο άλλος δεν σε θεωρεί σημαντικό για να σου δώσει το χέρι του∙ απλώς χάθηκε το timing… Να τι μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις το γεγονός ότι ο άλλος θα καταλάβει τις προθέσεις σου για χαιρετούρα:
  • Μην απλώνεις το χέρι σου για χειραψία όταν ο άλλος είναι απορροφημένος σε μια συζήτηση
  • Μην πλησιάζεις τον άλλο από το πλάι με προτεταμένο χέρι∙ είναι δύσκολο να σε δει
  • Πριν τεντώσεις το χέρι σου, χαιρέτα λεκτικά τον άλλο για να τραβήξεις την προσοχή το

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου